Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2020 13:25 - Съвременното робство на аутсорсинга
Автор: kamenfifi Категория: Бизнес   
Прочетен: 798 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Аутсорсинг е мръсна дума. Означава изнасяне на по-рутинната, неприятна работа в по-евтини дестинации като Индия, Филипините и... България. Но на нашите политици не им пука, че хора с по няколко езика и дипломи са принудени да търпят скандалите и обидите на много по-прости американци и англичани по телефона. Инициативата за връщане на образовани младежи от чужбина би била прекрасна, ако не ставаше въпрос за Телус - типичен кол център. Аз пообиколих т.н. аутсорсинг отдели на няколко големи американски компании, както и кол центрове и знам, че това е най-грозната страна на капитализма. Всичките ми колеги, въпреки, че работиха в офис завиждаха на чистачките, защото вторите разполагаха свободно с времето си. Много от колегите бяха с добро образование, но "без дядо владика" и поради невъзможност за уреждане на наистина смислена работа вършеха тази. Имаше и много посредствени хора, без особено образование и интереси, които се радваха на уж високите заплати, но не можеха да осъзнаят колко е безсмислено битието им. Та те бяха постоянно затънали в кредити и се радваха на 20 лева бонус.

В кол център всичко се следи - от това колко и кога ходиш до тоалетна, до това колко поръчки имаш, като в повечето случаи това не зависи от теб. Т.н. таргети (в тези малоумни фирми като Съдърланд, 60к, Сайтел и Телус много обичат чуждиците) или иначе казано цели постоянно растат. Едва ли не трябва да си някакъв робот. Стресът, за съжаление, избива между колегите - в интриги, мазнене пред мениджърите господарите, откровена злоба. Апрото, когато чуждестранни мениджъри идваха на свиждане, винаги се държаха като господари, стъпваха с походката като онези робовладелци, които са ходили да наглеждат робите си в Индия, Африка и Америка навремето.

Отворете един сайт като например Джобс бг и вижте за какви смешни обяви става въпрос. Всички са т.н. bullshit jobs иначе казано безсмислени тъпи работи - обслужване на клиенти по телефон, обработка на данни за международни компании, някакви измислени канцеларски длъжности, които нямат никакъв смисъл. А после самите частници и големи фирми се оплакват, че администрацията в държавите била раздута, а тяхната не е ли?! А за некадърните, но нахъсани момиченца, които го играят "човешки ресурси" мога цяла статия да напиша, но ще кажа само - нагла некомпетентност.

Това са работни места, където хората са като във ферма и накрая на работния ден не се чувстват удовлестворени, защото работата им е безсмислена. А картите а достъп, висящи на врата са точно като звънчетата на стадо овце или крави. Единственият смисъл на тези позиции е да допринесат за обогатяването на компанията и най-вече на мениджърите (доста от които са по-необразовани и прости от редовите служители). Та, нищо чудно е, че след няколко месеца тук, разочаровани, много млади отново тръгват в чужбина. Все пак при изкаран докторат там може и да работят в университет или институт - сред интелигентни хора, а не сред злобната простотия, която властва в кол центровете и всички отдели на големи корпорации, някои сред които известни имена, познати ни на всички, но зад гръмките имена като Microsoft, IBM в сивито се крие един чисто и просто корпоративен трудов лагер.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kamenfifi
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 36430
Постинги: 18
Коментари: 8
Гласове: 57
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930